Beslenme Diyet Sağlık

Zayıflamak için diyet

Zayıflamak için diyet

Zayıflamak için diyet

Zayıflamak için diyet yeterlimidir? Hayır, işte nedenleri!

Daha ince basen ve daha düz bir karın için sihirli bir çözüm yok. Fakat fazla kilolardan kurtulmak istiyor ve yaz günlerine hazırlanmak istiyorsanız, akıllı bir stratejiye ihtiyacınız var. Öncelikle, kilo verme sürecinizi aksatan şeyi bulmanız gerek. Biz de şaşırtıcı bir şekilde diyetlerinizi sabote edenleri derledi:

ÇOK FAZLA KARBONHİDRAT YİYORSUNUZ

Uzaktan bir kruvasan görüyorsunuz ama bunun dudaklarınızın arasından geçmesinin hayalini bile kurmazken güne kepekli pirinçle başlıyorsunuz ve akşam yemeğinde kepekli makarna yiyorsunuz. Doğru mu? Bu malzemelerin beyazlarının kilolarınız için kötü haber olduğunu biliyoruz ama bunların kahverengi versiyonları da o kadar iyi değil. Kompleks karbonhidratların önemli birer makronutrientler olduklarını biliyoruz. Fakat karbonhidrat konusunda zengin bir diyet, zamanla kandaki glukoz seviyelerini yükselterek ve insüline olan direnci arttırarak kilo almaya sebep olur. Bu da vücudun karbonhidratları enerji için yakmak değil depolamayı tercih etmesi. Yapılan bir çalışmaya göre bu iştahınızı kontrol altında da tutar.

AKILLANIN: Tabağınızın yarısını brokoli ve karnabahar gibi nişastasız sebzelerle, bir çeyreğini proteinlerle (hindi, yağsız biftek, baklagil) ve diğer çeyreğini de kompleks karbonhidratlarla (esmer pirinç, tatlı patates) ve zeytinyağı gibi iyi yağlarla veya avokado ile doldurun.

FAZLA İYİ OLMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ

Kilo verme konusunda başarıya ulaşma konusunda kalori saymanın anahtar olduğunu düşünüyorsunuz. Evet, kalori saymak kesinlikle etkilidir fakat gün gün ne aldığınızı takip etmek zor olabilir. Ayrıca, bir süre sonra vücudunuz metabolizmanızı yavaşlatarak ve açlığınızı arttırarak buna karşı önlem alacaktır. Araştırmalara göre metabolizmanızı çalışır tutmak istiyorsanız haftada bir kez diyetinizde kaytarma yaparak kilo verme kurallarını esnetmeniz gerekiyor. Arada bir hile yapmak sonraki zamanlarda diyetinize bağlı kalmayı sağlayabilir.

AKILLANIN: Haftada bir kenara kaçamak yapacağınız bir yemek ayırın. Bu yemekten önce düşük kalorili şeyler yiyin ve tüm hafta boyunca canınız çektiği şeyi yiyin. Bunun zayıflama hedefinize gölge düşürmemesini sağlayacak birkaç kural var. kaçamak yemeğiniz akşam yemeği değil öğle yemeği olsun ve doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemeyi bırakın. Tabağın ortasında doyabilirsiniz, silip süpüreceksiniz diye bir şey yok!

KALORİLERİNİZİ AKŞAMA SAKLIYORSUNUZ

Küçük porsiyonlarla yemek yemek kilo verme sürecini hızlandırabilir, fakat kalori atımınızı akşam için saklama hatasını yapıyorsanız, tartıların size kötü bir haberi var. Bir öğün atladığınızda, metabolizmanız bir dalış yapar ve bulabildiği kaloriye tutunur. Ayrıca, gün içerisinde öğün atlamak akşam eve geldiğiniz zaman iştahınızın çok olmasına neden olur ve bu da fazla yemenizle sonuçlanabilir. Böylece. vücudunuzun kan glukoz seviyesi oldukça yükselir ve vücudunuz bunları yağ olarak depo eder.

AKILLANIN: Bilim adamları gün içerisinde belli aralıklarla yemenizi söylüyor. Bu üniversitede yapılan bir araştırmada öğün atlamanın kilo almayla olan ilişkisi keşfedildi. Günde üç öğün yemek iki öğün de atıştırma yapmalısınız ki glukoz seviyeleriniz dengede kalsın. Her öğünde baklagil, peynir ve et gibi protein kaynağı olmasına dikkat edin. Tok kalmak için meyveyle beraber fındık, fıstık ya da humusla beraber yulaf yiyebilirsiniz.

DUYGULARINIZLA İYİ BAŞA ÇIKAMIYORSUNUZ

Duygularınızdan dolayı yemek yemekten suçluluk mu duyuyorsunuz? Kısa vadeli stres ve gerginlik iştahınızı açar ve kortizol, CRH ve adrenalin hormonlarını salgılar. Bu yüzden biz de daha az aç hissederiz. Fakat uzun süren bir reaksiyon, kortizol gibi hormonların vücuda besinleri yenilemesi gerektiğini söylemesine neden olabilir. Bu hem bizi daha aç yapar hem de metabolizmamızı yavaşlatır.

AKILLANIN: Stres yaşadığınızda yemeklere sarılmayın, bunun yerine yoga yapın. Nefes alma tekniklerine konsantre olmak, vücudunuza dengeyi getirerek hormon seviyelerini düzenler. Yemek dışında kendinize bir ödül de koyabilirsiniz. Bir masaj yaptırmak veya eski bir arkadaşla muhabbet etmek gibi.

SEÇİCİ BİR HAFIZANIZ VAR

Bilgisayar başında farkında olmadan bir şeyler mi yiyorsunuz? Ne yediğinizin yüzde 50sinde yediklerinize dikkat ediyor olsanız bile diğer yüzde 50de dikkatli olmazsanız fazla kilo alırsınız. Dikkatiniz dağıldığında ne yediğinizi takip etmek zordur. Ve başka bir işle uğraştığınızda beyniniz ne zaman doyduğunuzu anlayamayabilir.

AKILLANIN: Öğünlerinizi belli saatlerle belirleyin. Yemek yerken başka bir işle uğraşmayın. Bir koltuğun üzerinde yemektense masa kullanın. Yemek günlüğü tutun ve haftanın sonunda bu günlüğü tekrar kontrol edin.

”Metabolizmanızın saat gibi işlemesini istiyorsanız, diyet programınızı ayda bir hafta bozun.”

SONUÇLARI HIZLANDIRMANIN 3 YOLU

1 SEBZE VE MEYVELERİ HER ZAMAN YIKAYIN

İlaçla kaplı sebzeler hormonel bozukluklara sebep olur.

Hormonlar, metabolizmayı ve iştahı kontrol eder. Bu tip ilaçlara maruz kalmak endokrin seviyenizi bozar.

2 MEYVE SULARINI BIRAKIN

Yemek yerine meyve suyu içmek, hızlı kilo kaybettirir. Fakat bu kaybettiğiniz kiloları kolayca geri kazanırsınız. Meyve suları şekerle doludur. Bunları sebze sularıyla değiştirin ve diyetinize sokun.

3 YEMEKTEN ÖNCE SALATA YİYİN

Yemeklerden önce limon sulu bir salata yemek, ana yemeklerde aşırıya kaçmamanızı sağlar ve bol bol antioksidan alırsınız. Roka, domates, salatalık ve biber tercih edin.

Gördüğünüz gibi zayıflamak için diyet yapmanız yeterli olmuyor. Yediklerinize çok dikkat etmelisiniz. Bu yol sabır ve azim gerektiriyor. Başarılar…
[ads2]
Zayıflamak için diyet
[ads1]

İlgili Yazılar

Sağlıklı diş için bakım yöntemleri

delikanli kizlar

Aşırı soğuk yüz felcine neden olabilir

delikanli kizlar

Dr Ayça Kaya’dan 1 Haftada 3,5 Kilo Diyeti

delikanli kizlar
Loading Facebook Comments ...

Yorum Yap