Sağlık

Aşırı soğuk yüz felcine neden olabilir

Aşırı soğuk yüz felcine neden olabilir

Aşırı soğuk yüz felcine neden olabilir

Aşırı soğuk yüz felcine neden olabilir : Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Hamit Toprak yüz felci ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Yüz Felci Nedir?

Yüzümüzün her bir yarısında olan kasların yine aynı taraf beyin sapından köken alan ve daha sonra kulak arkasında yüzeye çıkan kafa sinirlerinden 7. sinir, yüz siniri (fasial sinir) ile çalıştığı biliniyor. Fasial sinir ayrıca tükürük bezi, göz yaşı bezi ve dilin ön bölümüne ( tat duyusu) giden ince dallara sahiptir. Yüz felci (Bell’s Palsy) sözü edilen sinirin enfeksiyon (Herpes), travma gibi nedenlere bağlı hasarından kaynaklanan geçici bir yüz zaafıdır.

Yüz Felcinin Belirtileri Nelerdir?

Doğal olarak yüz kaslarının çalışmamasına bağlı yüzün yarısında (özellikle dudak kenarında) kayma hissi ile birlikte konuşma zorluğu, göz kırpma, yeme ve içmede zorluk en sık karşımıza çıkan belirtilerdir. Ayrıca etkilenen tarafta göz kuruluğu ile birlikte etkilenmiş göz kapağı azalmış gözyaşını göze tam olarak yayamadığndan dolayı sürekli göz yaşarma sorunu yaşanır. Yüz sinirinin bir dalı da tat alma duyusundan sorumlu olduğu için bazı hastalarda garip ve nahoş bir tat, örneğin metalik bir tat, şikayeti oluşur.

Yüz Felci Nasıl Gelişir?

Çok hızlı gelişir. Çoğu hasta sabah uyandığında, aynanın karşısına geçince yüzlerinin kaydığını fark ederler ve inme geçirdiklerini zannederler ya da aynı gün içinde gözlerde yanma, dudak etrafında karıncalanma veya su içerken suyu ağızda tutamama şikayetleri ile hastalığın farkına varırlar. Çoğu zaman tablonun belirginleşmesi ve tam olarak netleşmesi bir kaç gün alır (genelde bir hafta – 10 gün). Kulak arkası veya boyun bölgesindeki ağrı öncü bir uyarı olmakla birlikte çoğu hasta tarafında göz ardı edildiğinden dolayı erken bir teşhis şansı doğurmuyor.

Hastalığa yakalanma ihtimalini artıcı durumlar nelerdir?

Yaş önemli bir faktör sayılır. Örneğin çocuklarda görülme sıklığı çok daha az olmakta. Bununla birlikte spontan iyileşme durumları da o derece fazladır. Bazı metabolik hastalıklar mesela Şeker hastalığında yakalanma riski genel popülasyona göre 4 misli fazladır. Gebeliğin son üç ayı yüz felci için dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak kabul edilir. Bağışıklık sisteminin bozukluğuna sebep olan hastalıklar da başka bir risk gurubu oluştururlar. Vücut direncindeki azalma hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Örneğin soğuğa bağlı olarak vücut direncini düşmesiyle oluşabilecek enfeksiyonlar, yorgunluk, uykusuzluk, beslenme bozukluğu ve stres.Tabii en önemlisi stres.

Yüz Felcinin Görülme Sıklığı Nedir?

Dünya çapında yapılan istatistiklere göre sıklık %02 (binde iki) civarındadır. Aşırı soğuk yüz felcine sebep olmaktadır.

Hastalığa yakalanmada cinsiyetin bir önemi var mı?

Hayır, yüz felci görülme olasılığı kadın ve erkeklerde eşittir. Cinsiyetle alakalı bir durum değildir.

Vücudun başka bölümlerini de etkiler mi?

Hayır. Yüz felcinde, vücıudun başka hiç bir bölgesinde, güçsüzlük veya uyuşukluk gibi felc durumları olmaz. Olduğu zaman başka bir hastalık olarak dikkate alınmalı ve doktora başvurulmalı.

Hastalık bulaşıcı mıdır?

Hayır, bulaşıcı değildir. Hastalığa yakalanan kişiler işlerine ve normal aktivitelerine devam edebilirler.

Etiket : Aşırı soğuk yüz felcine neden olabilir, yüz felcinin görülme sıklığı, yüz felci hastalığı, yüz felcinin belirtileri nelerdir?, yüz felci nedir?, yüz felci hakkında bilgi

İlgili Yazılar

5 günde selülitleri eriten diyet

delikanli kizlar

Bitkilerle Hastalık Tedavisi

delikanli kizlar

Siyah Nokta Temizleme

delikanli kizlar
Loading Facebook Comments ...

Yorum Yap