Sağlık

Bahar alerjisine dikkat edin

Bahar alerjisine dikkat edin

Bahar alerjisine dikkat edin

Bahar alerjisine dikkat edin : Bahar aylarını neredeyse sevmiyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Kış ayının soğuk ve kasvetli günlerinin bitmesini bir çoğumuz sabırsızlıkla bekleriz. Tabi kışın yavaş yavaş bitip, baharın gelmesiyle sağlık sorunlarını da meydana getirmeye başlamaktadır. Doğanın canlanmasıyla beraber bahar da bizlere farklı yüzünü göstermeye başlar.

Bahar alerjisi nedir? Hangi faktörler sebep olmaktadır?

Toplumda bir çok kişide bahar aylarında herhangi bir belirti görülmezken, hassas (duyarlı) atopik kişilerde alerjenlerle temas sonucunda alerjen – antikor reaksiyonuyla bir immun sistemi (bağışıklık sistemi) hastalığı olmaktadır. İşte buna herkesin tahmin edebileceği üzerine bahar alerjisi denir. Saman nezlesi, rinit yada mevsimsel alerji diye de bilinmektedir.

Hangi bitkiler bahar alerjisine sebep olur?

Bu bahar alerjisi rahatsızlığına çimenler, ağaçlar ve otların polenleri neden olmaktadır. Taşınan polenler, yani böcekler tarafından tozlaşan polenler alerjik etkiye sebep olmaz. Ağaçlar ve çalılardaki polenler rüzgarla yayılırlar. Ladin. ardıç, çam, selvi, köknar, mazı, sedir, gibi ağaçlardan etrafa yayılmaktadır. Fakat ceviz, fındık, dut, zeytin, karaağaç, kuzukulağı, çınar, kayın, akçaağaç, huş ağacı, söğüt, papatya, sinirotugiller, kaz ayağı ve tilki kuyruğu da etrafa polen yaymaktadır. İlkbahar ayında çiçek ve ağaç polenleri, yaz ayının başında çimen, çayır polenleri, yaz ortasında ve sonbahar ayında yabani ot polenleri bahar alerjisine neden olmaktadır.

Ülkemizin hangi bölgelerinde, bahar alerjisi sıklıkla görülmektedir?

Ülkemizin güney bölgesindeki selviler, Kuzey Anadolu’daki porsuk ağaçları, Toroslar’daki ardıçlar bahçe ve parklardaki mazılardan yayılan polenler bahar alerjisine sebep olmaktadır. Tabi çam ağaçları da ülkemizde çok bulunmaktadır. Bu çam koru ve ormanlarından da etrafa polen yayılmaktadır. Yabani formdaki buğdaygiller, Akdeniz ülkelerindeki görülen polen alerjisinin büyük bir bölümünden sorumludur.

Bahar alerjisi kimlerde görülür?

Gençlerde ve çocuklarda çok fazla görülmektedir. Fakat ileriki yaşlarda azalmaktadır.

Bahar alerjisi ne kadar sürer?

Alerji ilkbaharda başlar. Yaz ve sonbahar aylarında da görülmektedir. Kış aylarına kadar devam etmektedir.

Bahar alerjisinden tamamen kurtulmak mümkün mü?

Üzgünüm ama bahar alerjisinden tamamen kurtulabilmek ne yazık ki mümkün değildir.

Polenler ne kadar süre etkili olur?

Polen kesesinin patlaması ile etrafa dağılan polenlerin bazıları ağaçlara, bazıları da insanların nefes almasıyla burnuna, oradan solunum yollarına ilerler. Reaksiyon başlar. Bahar nezlesi gelişimi olur.

Polenler çok büyük bir alana yayılırlar. Kıtalar arası binlerce kilometre yol alabilmektedirler. Kar altında canlılıklarını koruyarak kalabilmektedirler. Dünyadaki yaşamın devamı için polenler çok gerekli ve önemli bir yere sahiptir. Fakat rüzgar ile taşınanlar insanlarda alerjiye sebep olmaktadır. Rüzgarla taşınan polenler, koku salmayan ve soluk renkli, böceklerin ilgisinin ve dikkatini pek çekmeyen polenlerdir. Böceklerle taşınanlar ise dikkat çekici çiçeklere sahip olan ve parlak renkli büyük ve yapışkandır. Bu polenler rüzgarla taşınamadıklarından mevsimsel alerjiye pek sebep olmazlar.

Hemen hemen aynı belirtileri olan soğuk algınlığından nasıl ayırabiliriz?

Bahar alerjisinin hemen hemen aynı belirtileri olan soğuk algınlığından ayırt edebilmeniz için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Bahar alerjisi polenle hemen başlamaktadır. Şeffaf ve bol sulu bir burun akıntısı meydana gelmektedir. Bir haftadan fazla sürmektedir bu durum. Tekrar olabilmektedir. Fakat kas ağrıları ya da ateş olmamaktadır.

Tam tersine soğuk algınlığında asıl etken virüs olmaktadır. Bahar alerjisi gibi hemen belirti göstermemekte 1 – 3 gün sonra belirtileri vermektedir. Soğuk algınlığında kas ağrıları olmakta ve ateş orta derecededir. İyileşme 1 haftada olmaktadır.

Alerji zamanında tedavi edilmezse ne gibi sorunlara sebep olur?

Mevsimsel alerjide polenler etrafa saçılmaya başladığında gözlere yapışır ve buruna girer. Gözlerde sulanma, kaşınma ve kızarma meydana gelir. Burunda ise akıntı, kaşınma, tıkanma, yanma, gıdıklanma ve hapşırma meydana gelir. Geceleri uykusuz bırakır ve düzeninizi bozar. Gündüzleri baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu olur. Sizi fena halde strese sokar. Bahar alerjisi öyle hapşırmaktan ibaret bir rahatsızlık değildir. Vaktinde tedavi edilmediği taktirde Astım, otit ve sinüzit meydana gelir. Biran önce önlem almalısınız bu durumda.

Bahar aylarında alerjenlerden korunmak için neler yapılmalıdır?

  1. Açık havada durulmamalı.
  2. Sıcak ve kuru havada gezilmemeli.
  3. Kapı ve pencereler kapalı tutulmalı.
  4. Arabada camlar kapatılmalı.
  5. Klimalar polen filtreli olmalı.
  6. Saçlar ve kıyafetler polen tutar. Eve gelince duş alınmalı.
  7. Tatile ormanlık bölgeye değil, deniz kenarına gitmeli.
  8. Çamaşırları açık havada kurutmamalı.
  9. Çim biçmemeli.
  10. Maske kullanılmalı.
  11. Evde evcil hayvan bulundurulmamalı,
  12. Islak temizlik yapılmalı.
  13. Yatak odalarında halı, yünlü battaniye, kuş tüyü yastık olmamalı.

Bahar alerjilerinin tedavisi nasıl olmaktadır?

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip bir vücut, bütün hastalıklarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini daha güçlü iyapmak çin dengeli beslenilmeldir. Bol bol su içilmeli ve istirahat edilmelidir. A, B, C ve E vitaminli besinler bol bol yenilmelidir. Alerjenlerden mutlaka uzak durulmalı ve korunmalıdır. Alkolden, sigaradan uzak durulmalı ve stressiz bir yaşam sürülmelidir.

Bu konuda mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. İlaçlar düzenli kullanılmalı ve öneriler dikkate alınmalıdır.

 Aşı, bahar alerjisinde etkili olur mu?

Alerjenle temas kesmesine ve ilaca rağmen iki yılı aşkın bahar nezlesi sürenlerde, Alerjenin belirli miktarlarda vücuda verilip, bağışıklık sisteminin tepkisi değiştirilmeye çalışılır. Aşı tedavinin etkisi yavaş bir hızda görülür. Sadece aşı’daki maddeye karşı iyileşme sağlar.

Aşı tedavisi kimlere uygulanmaz?

  • Gebelere.
  • 5 yaş altındakilere.
  • Kanserli hastalara.
  • Önemli kalp hastalığı olanlara.
  • Ağır psikolojik hastalığı olanlara.
  • Ciddi immun yetersizliği olanlara.
  • Düzenli olarak tedavi yaptıramayacak durumda olanlara. ( sıklıkla yurt dışı seyahat edenler, uzun yolculuk yapan şoförler vb..)

Bu kişilere aşı tedavisi uygulanmaz. Bahar alerjisine dikkat edin ve sağlıcakla kalın.

Etiket : Bahar Alerjisinin Tedavisi. Bahar Alerjisi kimlerde görülür?  Aşı tedavisi. Bahar Alerjisi Aşısı. Bahar Alerjisi Nedir? Hangi Bitkiler Bahar Alerjisi Yapar?

İlgili Yazılar

Sağlıklı yaşamak için neler yapmalıyız?

delikanli kizlar

5 günde selülitleri eriten diyet

delikanli kizlar

Taze cilde kavuşmanın Altın kuralları

delikanli kizlar
Loading Facebook Comments ...

Yorum Yap