Kime tüp bebek kime aşılama yapılabilir?
İçindekiler
Kime tüp bebek kime aşılama yapılabilir? : Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek ve aşılama yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Yaşam koşullarının değişmesi, çevre kirliliği ve diğer stres faktörleri kadınların anne olmasını zorlaştıran etkenlerdir. Ayrıca; anne olma yaşının ilerlemesi, dış faktörlerin gittikçe olumsuz olması kısırlığın daha yaygın bir sebep olmasına yol açıyor.
Tüp bebek tedavisi, günümüzde en yaygın uygulanan kısırlık tedavi yöntemidir. Fakat şartların uygun olmasıyla, aşılama gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Yapılacak olan yardımcı üreme yöntemlerine; Kısırlık süresi, Kısırlık sorunu ve Anne adayının yaşına göre karar verilir.
İlk olarak çiftlere gerekli muayeneler ve tetkikler yapılır. Şayet herhangi bir sorun mevcut değilse, yumurtlama takibi yapılarak zamanlanmış ilişki önerilir. Ardından adetin 2. ya da 3. günü muayene gerçekleşir ve ilaç tedavisine başlanır. Bu sayede yumurta gelişimi desteklenir. Yumurtalar istenen büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi uygulanır. 24. ve 48. saatlerde ilişkiye girilmesi tavsiye edilir. Şayet bu durumda gebelik gerçekleşmez ise aşılama tedavisine başlanır.
Kadına ait herhangi ciddi bir sorun söz konusu değilse, önemli olan sperm hareketliliğidir. Bu durumda sperm sayısı yeterli ise aşılama tedavisine başvurulabilir.
Kimlere aşılama yapılmaktadır?
- Ejakülasyon (boşalma) sorunu olan erkeklerde.
- Şeker hastalığı, multiple sclerosis, travma, retrograd ejakülasyon (idrar torbasına spermlerin boşalması hastalığı), mesane boynu operasyonlarında.
- Sperm parametrelerindeki minimal patolojilerde.
- Polikistik over sendromunda.
- Hafif endometriozis olgularında.
- Sebebi açıklanamayan infertilitede.
Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?
- Açıklanamayan kısırlık durumunda.
- Her iki tüpünde tıkalı olması halinde.
- Yumurtlama bozuklukları, ileri derece polikistik over sendromu durumunda.
- Endometriyozis hastalığı, endometriyoma (çikolata kistleri) durumunda.
- Sperm kalite bozuklukları, azospermide.
- Servikal etken tespit edildiğinde.
- İmmunolojik etkenler söz konusu ise uygulanır.
Tedavi için hangi yöntemin kullanılacağı tamamen anne adayının yaşına ve kısırlık sorununa göre belirlenmektedir. Çeşitli durumlarda ilk olarak aşılama yöntemine başvurulabilir. Aşılama yönteminin başarı oranı, tüp bebek tedavisinden daha düşüktür. Ancak maliyet olarak daha ulaşılabilir. Uygulama açısından daha pratik olduğundan ilk seçenek olarak tercih edilebilir. Şayet 3 aşılama yönteminde başarı elde edilememiş ise tüp bebek yöntemlerine başvurulabilir.
Etiketler : Kime tüp bebek kime aşılama yöntemi yapılır. Aile. Hamilelik. Aşılama. kime aşılama yapılabilir?.
2 yorumlar
[…] tüp bebek yaptırmadan önce şeker, tansiyon ve Tiroit gibi hastalıkları olanların bu rahatsızlıkları […]
[…] Kime tüp bebek, kime aşılama yapılabilir? : Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek ve aşılama yöntemleri hakkında bilgiler verdi. […]